Zinde kalmanın yollarıı (Akdeniz diyeti)

Zinde kalmanın yollarıı (Akdeniz diyeti)

Sofralarına zeytinyağından başka bir yağ koy­mayan; domatesin ve soğanın en tazesini yiyen, kırmızı şarap içen Akdeniz insanı, sağlıklı bes­lenme işini çözmüş! Akdeniz'e kıyısı olan Portekiz, İspanya, ...

Zinde kalmanın yollarıı (Akdeniz diyeti)

Sofralarına zeytinyağından başka bir yağ koy­mayan; domatesin ve soğanın en tazesini yiyen, kırmızı şarap içen Akdeniz insanı, sağlıklı bes­lenme işini çözmüş! Akdeniz'e kıyısı olan Portekiz, İspanya, ...

Zinde kalmanın yollarıı (Akdeniz diyeti)
05 2009 - 11:39

Sofralarına zeytinyağından başka bir yağ koy­mayan; domatesin ve soğanın en tazesini yiyen, kırmızı şarap içen Akdeniz insanı, sağlıklı bes­lenme işini çözmüş!

Akdeniz’e kıyısı olan Portekiz, İspanya, Morrokko, İtalya, Yinanistan, Malta, Tunus, Mısır, Lübnan ve İsrail’in beslenme alışkanlıkları, tüm dünyaya örnek olacak özellikler taşıyor.

Kuzey Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha sağlıklı olarak kabul edilen “AKDENİZ DİYETİ”, bol meyve, bol sebze ile zeytinyağı ağırlıklı bes­lenmeyle gençlik ve zindeliğin formülünü sunu­yor.

Akdeniz diyeti piramidinin temelinde tahıllar, taze meyve, sebzeler, zeytinyağı ve süt ürünleri yer alırken baklagiller azınlıkta kullanılıyor. Ba­lık ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve beyaz eti ise her hafta düzenli olarak yemek gerekiyor.

Akdeniz diyetinde kırmızı ete çok az yer veri­liyor. Ayda bir kere yenmesi gereken kırmızı et, bu diyette yerini tavuk ve balık gibi beyaz ete bı­rakıyor. Akşam yemeklerine eşlik eden en fazla iki kadeh şarap ise yine Akdeniz usulü beslenme düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Ayda bir kırmızı et
Akdeniz diyeti piramidinin temelinde tahıllar, taze meyve, sebzeler, zeytinyağı ve süt ürünleri yer alırken baklagiller azınlıkta kullanılıyor. Ba­lık ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve beyaz eti ise her hafta düzenli olarak yemek gerekiyor.

Akdeniz diyetinde kırmızı ete çok az yer veri­liyor. Ayda bir kere yenmesi gereken kırmızı et, bu diyette yerini tavuk ve balık gibi beyaz ete bı­rakıyor. Akşam yemeklerine eşlik eden en fazla iki kadeh şarap ise yine Akdeniz usulü beslenme düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Balıklar ve deniz ürünleri
Akdenizlililer, diyetlerinde balığa ve deniz ürünlerine çok yer veriyorlar. Denize kıyısı olan bu ülkelerin çoğunun balık tüketmesi coğrafi ko­numlarından kaynaklanıyor. Akdenizlilier’in deri­lerinin kalın olmasına rağmen kanlarının ince ol­ması da buna bağlanıyor. Deniz ürünlerinin ço­ğunun Omega 3 yağ asitleri içermesi kalp da­marlarının tıkanması sonucu oluşan kalp hasta lıklarını engelliyor. Yemeğe hafif bir sebze çor­bası ile başlayan Akdenizliler, böylece ana ye­mekte daha az yemiş oluyor.

Feta peyniri: Keçi sütünden yapılan bu pey­nir, yağ açısından çok zengin olmakla birlikte bol miktarda kalsiyum, çinko, B2 ve B12 vitamini içeriyor. Bunlar kemiklerin, dişlerin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyorlar.

Fındık ve ceviz: Fındık ve ceviz gibi kuruye­mişler lif, E vitamini ve yağ açısından zengin be­sinler arasında kabul ediliyor. Bu besinler zeytin­yağı gibi tekli doymamış yağ açısından zengin olduklarından kolesterole iyi geliyorlar.

Kızartma yerine ızgara: Amerikan diyetinde çoğu gıdalar kızartılırken, Akdeniz diyetinde ız­gara ve haşlama tercih ediliyor. Kızartma gıdalar kanser riskini artırıyor. Tansiyonu ile kolesterolü yükseltiyor.

Kırmızı şarap: Akdenizlilerin akşam yemekle­rine eşlik eden kırmızı şarap belli miktarlarda tü­ketildiğinde kanın pıhtılaşmasını önlüyor ve da­mar tıkanıklarına iyi geliyor. Kandaki kolesterol miktarının da düşmesine yardımcı olan kırmızı şarabı günde iki ya da üç bardaktan fazla tüket­mediğiniz takdirde sağlığınıza faydalı oluyor.ağlar: Akdeniz diyetini Kuzey Amerika ya da

Kuzey Avrupa diyetlerinden ayıran en önemli özellik, yağların farklılığıdır. Akdeniz zdiyetinde günlük alman kalorinin yüzde 40′ı tekli doyma­mış yağlardan gelir. Bu tür yağlar kandaki ko-lestrolü düşürür ve kalp hastalıklarına karşı ko­ruyucu bir kalkan görevi görür. Tereyağ ve kır­mızı et ise hayvansal yağ içerdiğinden doymuş yağ oranı bakımından zengindir ve kalbe zararlı­dır.

Sihirli sıvı zeytinyağı
Zeytinyağı, Akdeniz diyetinde en vazgeçilmez besin kaynağı… Akdenizliler yemeklerinde zey­tinyağından başka yağ kullanmıyorlar.

Tekli doymamış yağ açısından zengin olan zeytinyağı, doymuş yağ açısından zengin olan hayvansal yağlara oranla çok daha sağlıklı ola­rak kabul ediliyor.

Zeytinyağı kandaki kolestrol oranının düşme­sine yardımcı oluyor. Kalp hastalıklarına ve tan­siyona da olumlu etki ediyor. Zeytinyağı aynı za­manda ülser gibi mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Zeytinyağı antioksidan özelliği sayesinde kanserin de önlenmesine yardımcı oluyor.

Bol bol sarımsak, soğan
Bağışıklık sistemini güçlendiren, kanseri ve kalp hastalıklarını önleyen vitamin açısından zengin antioksidan özelliğe sahip taze sebze, meyve ve tahıllar Akdeniz diyetinde çok önemli bir yere sahip, Sarımsak ve soğanın da bolca tü­ketilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar, tansiyonun düşürülmesine yardımcı oluyor ve enfeksiyonla­ra karşı doğal antibiyotik özelliği taşıyorlar.


2875 .

  • 0
x