Az tuzlu yiyecekleri tercih edin ve hazırlayın

Az tuzlu yiyecekleri tercih edin ve hazırlayın

Diyetinizde toplam tuz alımınızı azaltmanız konusunda size bilgi verilebilir ya da verilmeyebilir ancak herkes için tuz ya da sodyum alımını sınırlamak iyi bir fikirdir. Diyetteki ...

Az tuzlu yiyecekleri tercih edin ve hazırlayın

Diyetinizde toplam tuz alımınızı azaltmanız konusunda size bilgi verilebilir ya da verilmeyebilir ancak herkes için tuz ya da sodyum alımını sınırlamak iyi bir fikirdir. Diyetteki ...

Az tuzlu yiyecekleri tercih edin ve hazırlayın
07 2010 - 10:19

Diyetinizde toplam tuz alımınızı azaltmanız konusunda size bilgi verilebilir ya da verilmeyebilir ancak herkes için tuz ya da sodyum alımını sınırlamak iyi bir fikirdir. Diyetteki çok fazla tuz, yüksek kan basıncı ile bağlantılıdır. Diyetinizdeki işlenmiş gıdalar, çorbalar, öğle yemeği etleri, atıştırma yiyecekleri ve içecekler gibi birçok gıdaya tuz eklenmiştir.

Sodyum, sıvıları ve kan basıncını düzenlemede vücut için önemlidir. Diyetteki çok fazla sodyum, kişinin sıvıları tutmasına neden olabilir ve sonuç olarak su ağır­lığındaki artıştan dolayı tartıdaki sayılar artabilir.

Aşırı tuz tüketmekten dolayı bir kişinin yüksek kan basıncı riskine gireceğine ilişkin göstergeler olmadığından günlük sodyum alımının, 2400 miligramdan daha fazla olmaması önerilmektedir. Bu, aşağı yukarı bir çay kaşığında bulunan tuz mik­tarıdır.
Tuz ya da sodyum klorür, gıdalarda bulunan başlıca sodyum kaynağıdır. Yediğimiz yiyeceklerde çok az doğal tuz vardır. Çoğu kez yemek hazırlama esnasında ya da yemek pişirirken tuzluk kullanarak tuz eklenir. Sodyum alımını azaltmanın en iyi yolu, evde ya da dışarıda ekstra tuz kullanımından uzak durmak­tır.

Tuz ve sodyum terimleri sıklıkla birbirleri yerine kullanılır fakat aslında tuz (ayrıca sodyum klorür olarak bilinir) hem sodyum hem de klorür içerir.

Yediğimiz yemeklerdeki tuz kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Toplam tuz alımınızı azaltmanız için bu tavsiyeleri gözden geçirin:

• Hazırlama esnasında yiyeceklere eklenen sofra tuzunu sınırlayın.
• Sofradan tuzluğu kaldırın. Salladığınızda ne kadar döküldüğü konusunda fikriniz yoktur.
• Tuz eklenmemiş konserve sebzeleri, çorbaları ve et suyunu seçin.
• Hepsinin ekstra sodyum içerdiği bilinen hazır akşam yemekleri, hazır gıdalar, krakerler, cipsler, fındık ve tohumların üzerindeki ürün etiketlerine dikkat edin.
• Soslarınıza dikkat edin (ketçap, barbekü sosu, soya sosu, turşu ve çeşni, zeytin­ler, hardal), hepsi sodyum içerir.
• Yiyeceklere lezzet vermesi için tuz yerine bitki ve baharatlar koyun.


1777 .

  • 0
x