Yazın kulak sağlığı nasıl korunmalı? - 13...

Yazın kulak sağlığı nasıl korunmalı? - 13 adımda kulak sağlığı

Yazın kulak sağlığı nasıl korunmalı?

Yazın kulak sağlığı nasıl korunmalı? - 13 adımda kulak sağlığı

Yazın kulak sağlığı nasıl korunmalı?

Yazın kulak sağlığı nasıl korunmalı? -  13 adımda kulak sağlığı
Editor: admin
10 2015 - 10:53

Kulak yolu enfeksiyonu özellikle yaz aylarında nem, kulak karıştırma, kulak çöpü kullanımı, denize veya havuza girmeden sonra oluşan, her yaşta görülebilen, ağrı, akıntı kulakta şişme ile beraber olan bir hastalıktır. Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açan kulak yolu enfeksiyonunun sık görülmesinin en önemli nedeni; temiz olmayan havuz sularıdır.

Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü etken bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Özellikle aşırı suda kalma ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görmektedir. Buna bir de kirli denizlerde ve düzenli bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmek eklenince dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur. Bir kez oluştuğunda da tekrarlamaya meyillidir.

Yüzmeye bağlı dış kulak enfeksiyonu nedir?

Yüzmeye bağlı dış kulak yolu iltihabı yüzmeyi takip eden birkaç gün içinde kendini kaşıntı, kulakta şişme, kızarıklık ve kulak akıntısı ile gösterir.

Eğer kulak kepçesini oynattığınızda veya dış kulak yolu girişinin önündeki çıkıntıya bastırdığınızda ağrı ve rahatsızlık var ise bu muhtemelen dış kulak yolu enfeksiyonudur. Eğer ağrı ve rahatsızlık hissi yok ise, genellikle ilk akla gelen orta kulak enfeksiyonu olacaktır. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, KBB Bölümünden, Op. Dr. Erkan Aktan 13 adımda kulan sağlığına dikkat çekiyor;

 

Yüzmeye bağlı dış kulak yolu enfeksiyonu riskini yenmek elinizde

1. Kulaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutmaya çalışın.

2. Yüzerken bone, silikon ya da diğer kulak tıkacı veya kulağınıza özel üretilmiş olan tıkaçlardan kullanın.

3. Yüzmeden sonra mutlaka duş alın ve kulağınızı kurulayın.

4. Kurularken mutlaka kuru, pamuklu bir havlu kullanın.

5. Dış kulak yolundaki suların dışarıya çıkması için başınızı aynı tarafa eğin.

6. Suyun daha kolay tahliye edilmesi için kulağınız aşağıya bakarken  kulak memenizi farklı yönlere çekin.

7. Halen kulak kanalında su olduğunu düşünüyorsanız saç kurutma (fön) makinesi kullanarak kurutma işlemine devam edebilirsiniz.

8. Fön makinesi en düşük ısı ve hız/fan ayarında kullanılmalı, kulağınızdan belli bir mesafe uzakta tutulmalıdır, bunu asla unutmayın…

9. Kulağınızı; kulak çöpü (pamuklu kulak çubuğu), kalem, ataç, tığ, şiş veya parmaklarınızla karıştırmayın.

10. Kulak kirinizi çıkartmaya çalışmayın. Kulak kiri dış kulak kanalını tıkamadığı sürece normalde kulak enfeksiyonlarına karşı bir bariyerdir.

11. Kulak damlalarını muayene olmadan başlamayınız. Eğer kulağınızda kulak tüpü, kulak zarı deliği veya başka bir problem var ise, kulak damlası kullanmanız çözümü mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

12. Tanı konulması son derece kolay bir rahatsızlık olan dış kulak yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde kronikleşerek sık tekrarlamalara neden olabilmektedir. Özellikle şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan kişiler, dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisini kesinlikle ihmal etmemelidir.

13. Hastalığın tedavisinde hastaya uygun olarak seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlalar genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda ise tedavinin yanı sıra hekim tarafından yapılacak kulak bakımına da ihtiyaç duyulmaktadır. Dış kulak yolu çok şiş olan hastalarda damlalar kullanılamayabilir. Bu vakalarda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar, wick denilen özel maddeler aracılığı ile ilaçlar dış kulak yoluna uygulanabilir.

4099 .

  • 0
x