Norveç’teki Troms Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, düzenli olarak egzersiz yapan kadınların göğüs kanseri olma risklerini önemli ölçüde azalttıklarını bulmuşlardır. Bu araştırmayı yirmi-ellidört yaşları arasındaki 25,000 kadın üzerinde gerçekleştirmişlerdir. Düzenli egzersiz yapan menopoz öncesi dönemdeki daha genç kadınların (kırk beş yaş altı), hareketsiz kadınlara göre risklerini yüzde 62 azalttıklarını bulmuşlardır. En yüksek risk azalması, haftada dört saatten fazla egzersiz yapan ince kadınlarda görülmüştür; bu kadınlarda görülen risk azalması yüzde 72′dir.
Kanseri önlemede diyet ve egzersizin rolü, mamogram ve diğer teşhis yöntemlerinden daha önemlidir. Mamogramların kanseri sadece teşhis ettiğini ama önlemediğini unutmayın; hastalığı kanserli hücrelerin çoğalmaya başlamasından ancak yıllar sonra göstermektedirler.’ O zamana kadar kanserlerin çoğu lokal bölgelerinden etrafa yayılmış olurlar ve ameliyatla tümörü almak tedavi edici olmaz. Göğüs kanseri mamogramla teşhis edilmiş kadınların çok az bir bölümü erken teşhis sayesinde hayatta kalma oranlarının artırırlar.” Çoğunluk için ise, erken ya da geç teşhisin bir farkı yoktur. 50-65 yaşlarındaki kadınları mamogram çektirmemeleri konusunda teşvik ediyor değilim, sadece bunun tek başına yetersiz olduğunu söylüyorum. Göğüs kanserini önlemede hiçbir etkisi olmayan mamog-ramlar hakkında çok fazla reklam yapılırken, kadınlara baştan göğüs kanserinden nasıl korunacakları hakkında hiçbir bilgi verilmemektedir.
Yıllar boyunca kendimize verdiğimiz zararı onarmada ve yok etmede düzgün bir diyetin etkisini hafife almayın. Geçmişteki hatalarınızdan dolayı riskinizi sıfıra indiremeyeceğiniz için cesaretiniz kırılmasın. Aynı şey sigara içenler için de söylenebilir. Bıraktıklarında akciğer kanseri olma riskleri sıfıra inmeyeceği için sigaradan hiçbir zaman vazgeçmemeliler mi? Aslına bakarsanız, sebze tüketimi yüksek olan ülkelerde deli gibi sigara içilse bile akciğer kanseri oranları oldukça düşüktür (yaklaşık ellide bir). Çiğ sebze ve meyveler güçlü bir korunma sağlarlar; yapraklı yeşillikler en koruyucu olanlarıdır.”
Asıl belirtmek istediğim nokta, toplumumuzun hayatlarımızı en etkin şekilde koruyabilecek müdahalelerden kaçındığıdır. Daha çok cevap arıyoruz, çünkü bulduklarımız hoşumuza gitmiyor. Göğüs kanseri ve genel olarak bütün kanser çeşitlerine karşı savaşımızdaki en güçlü silahımız bu kitapta verilen bütün tavsiyelere uymak ve buna mümkün oldukça erken bir yaşta başlamaktır.