Glutatyon Oranını Arttıran Besinler Nelerdir?

Glutatyon Oranını Arttıran Besinler Nelerdir?

İçeriğinde sistein, glutamat ve glisin bulunan glutatyon; vücuda zararlı etkileri bulunan serbest radikallerle savaşan bir antioksidandır. Serbest radikallere elektron veren glutatyonun, vücudu ağır metallere karşı da koruduğu bilinir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıkların oluşmasını engeller. Bu nedenle vücut için önemli bir antioksidandır.

Glutatyon Oranını Arttıran Besinler Nelerdir?

İçeriğinde sistein, glutamat ve glisin bulunan glutatyon; vücuda zararlı etkileri bulunan serbest radikallerle savaşan bir antioksidandır. Serbest radikallere elektron veren glutatyonun, vücudu ağır metallere karşı da koruduğu bilinir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıkların oluşmasını engeller. Bu nedenle vücut için önemli bir antioksidandır.

Glutatyon Oranını Arttıran Besinler Nelerdir?
Editor: admin
22 2023 - 15:54 - : 22 2023 - 15:59

Vücutta doğal olarak bulunan glutatyon seviyesi, ilerleyen yaş ile birlikte azalır. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vücuttaki glutatyonun seviyesini arttırıcı pek çok yöntem bulunur. Bunlardan ilki, doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenmektir. Kükürt içeren gıdalar, C vitamini bakımından zengin gıdalar; glutatyonun oranını arttırıcı besin gruplarıdır. Bunun yanı sıra Özel Kardelen Tıp Merkezi tarafından gerçekleştirilen glutatyon tedavisi de vücuttaki glutatyonun artmasını sağlayacak yöntemlerden bir tanesidir.

Glutatyon Nedir, Vücuda Katkıları Nelerdir?

Tripeptid yapısındaki glutatyon; sistein, glisin ve glutamat olmak üzere üç farklı amino asitten meydana gelen ve vücuttaki serbest radikallerle etkili bir şekilde savaşan bir antioksidan olarak tanımlanabilir. Vücutta üretimi gerçekleşen ve doğal olarak bulunan glutatyonun seviyesinde, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalma görülür.
Yapılan araştırmalar, 20 yaşından itibaren her 10 yılda bir, glutatyonun üretiminde %10 oranında azalma olduğunu göstermiştir. Vücuttaki aktif glutatyonun %90’ın altına düşmesi, serbest radikallerle savaşı da olumsuz bir şekilde etkiler. Bu nedenle glutatyonun özellikle 20 yaşından sonra takviye şeklinde dışarıdan alınması gerekir.
Glutatyonun eksikliği, çeşitli hastalıkların çok daha kolay bir şekilde ortaya çıkmasına neden olur. Çünkü glutatyon, vücuda pek çok bakımdan katkıda bulunur. Glutatyonun vücuda olumlu etkilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
  • Kasların performansını arttırır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve vücudun hastalıklara karşı korunmasına katkıda bulunur.
  • Düzenli ve yeterli uykunun kalitesini arttırır.
  • Eklem ve kaslarda meydana gelen ağrıların azalmasını sağlar.
  • Cildin yenilenmesini sağlar ve cilde parlaklık katar.
  • Sigara ve alkol kullanımı nedeniyle ortaya çıkan zararların azalmasını sağlar.
  • Vücut enerjisinin artmasına katkıda bulunur.
  • Zihinsel odaklanma noktasında olumlu etkileri mevcuttur.

Hangi Besinler Glutatyon Oranını Arttırır?

Yaşın ilerlemesi nedeniyle vücutta yeterli derecede bulunmayan glutatyon, ilgili aminoasit bakımından zengin gıdaların tüketilmesiyle vücuda dışarıdan takviye edilebilir. Sağlığa yararlı birçok yeşil yapraklı sebze, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler, bunun yanı sıra selenyum bakımından bir hayli zengin gıda ürünleri; vücutta istenilen düzeyde glutatyonun oluşmasını sağlar. Dolayısıyla glutatyonun vücuttaki oranının arttırılmasını sağlayan besinleri bilmek ve bu besinleri tüketmek çok önemlidir.
Glutatyonca zengin birçok besin bulunmakta olup bu besinlerden bazıları;
  • Brüksel lahanası
  • Lahana
  • Karalahana
  • Kuşkonmaz
  • Soğan
  • Tarçın
  • Ispanak
  • Greyfurt
  • Maydanoz
  • Kabak
  • Bamya
  • Havuç şeklinde sıralanabilir.
Özellikle bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, vücuttaki glutatyonun seviyesini arttırıcı bir etkide bulunur. Bunun yanı sıra vücudun çok daha sağlam ve sağlıklı bir form elde etmesini sağlar.

C Vitamini Bakımından Zengin Sebze ve Meyveler

Vücuttaki glutatyon seviyesini arttıran besin gruplarından ilki C vitaminidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan C vitamini, esasen suda çözünen bir vitamin olarak tanımlanır. C vitamini, vücudun oksidatif hasardan korunmasını sağlayan bir yapıya sahiptir. Antioksidan olarak çalışan C vitamini, aynı zamanda içerisinde glutatyonun da yer aldığı birçok antioksidanı besler. Bu nedenle kivi, dolmalık biber, turunçgiller, portakal başta olmak üzere C vitamini bakımından zengin besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir.

Kükürt İçeren Gıdalar

Kükürt, bir mineraldir ve vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan enzim ve proteinlerin yapısında ve aktivitesinde önemli bir rol oynar. Glutatyon sentezine katkıda bulunan kükürt, vücuttaki glutatyonun oranının arttırılmasını da sağlar. Karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, sarımsak, soğan, arpacık soğanı başta olmak üzere birçok gıda ürünü kükürt bakımından zengindir. Düzenli olarak kükürt içeren gıdaların tüketilmesi, glutatyonun vücuda alınmasını sağlar.

Güçlü Antioksidan Kapasiteye Sahip Baharatlar

Bazı baharatların güçlü antioksidan kapasiteye sahip olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında zerdeçal çok önemli bir yere sahiptir. Sarı-turuncu bir bitki olan zerdeçal, Hint mutfağının en popüler baharatlarından bir tanesidir. Ana bileşeni kurkumin olan bitki, vücuda pek çok açıdan katkı sağlar. Çok önemli bir baharat olan zerdeçal, çok eski dönemlerde tedavi amaçlı kullanılıyordu. Hastalıkların iyileşmesine katkıda bulunan zerdeçalın tüketilmesi, glutatyonun miktarının artmasını da sağlar.

Selenyum Bakımından Zengin Gıdalar

Glutatyonun oluşumu açısından son derece önemli olan selenyum, temel bir meraldir. Tavuk, sakatat, sığır eti, süzme peynir, kahverengi pirinç; selenyum bakımından zengin gıdalar arasında yer alır. Selenyum alımı ile glutatyon seviyesi de arttırılabilir.

Glutatyon Açısından Zengin Gıdalar

Avokado, ıspanak, bamya, kuşkonmaz; glutatyonca zengin gıdalara örnektir. Ayrıca bu tür gıdalar, oksidatif stresin de azaltılmasına önemli bir katkıda bulunur. Sağlığa yararlı bamya, ıspanak gibi gıdaları tüketmek; vücudun ihtiyaç duyduğu glutatyonun dışarıdan alınmasına olumlu bir etkide bulunacaktır.

Glutatyon Tedavisi

Glutatyonun arttırılmasına katkıda bulunan besinleri tüketmek önemlidir. Fakat özellikle son zamanlarda sebze ve meyvelerin üretim koşullarının değişmesi, besinlerden glutatyonun alınmasını zorlaştırabilir. Bu durum, alternatif çözüm yöntemlerine başvurulmasını sağlar. Özel Kardelen Tıp Merkezi tarafından da uygulanan glutatyon tedavisi, birçok hastalıkta kullanılan teknikler arasında yer alır.
15 dakikalık seanslar şeklinde uygulanan tedavide, damar yolundan vücuda glutatyonun takviyesi yapılır. Özellikle parkinson hastalığı, diyabet, damar sertliği, bypass cerrahisi olan kişiler, kemoterapi sonucu meydana gelen yan etkiler gibi durumlarda; ilgili tedaviye başvurulur. Haftada 1 gün yapılan seanslar, yaklaşık olarak 5 hafta sürer. Fakat hastaların yapısına göre sürede değişiklik görülebilir.
Pratik bir şekilde gerçekleştirilen tedavi, vücudun çok daha sağlıklı bir form elde etmesine katkıda bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudun hastalıklara karşı etkili bir şekilde korunmasını sağlayan glutatyonun, her açıdan vücuda olumlu etkide bulunduğu bilinmektedir.
https://www.kardelentipmerkezi.com/glutatyon/
 

1396 .

  • 0
x