Hipoglisemi

Öğünlerde, ekmek, pilav, hamur işleri ve tatlı gibi karbonhid­ratça zengin gıdalardan bolca alınması, proteinin ve lifli besinlerin az alınması hem şişmanlığa yol açmakta hem de ...

Hipoglisemi

Öğünlerde, ekmek, pilav, hamur işleri ve tatlı gibi karbonhid­ratça zengin gıdalardan bolca alınması, proteinin ve lifli besinlerin az alınması hem şişmanlığa yol açmakta hem de ...

Hipoglisemi
26 Şubat 2009 - 12:28

Öğünlerde, ekmek, pilav, hamur işleri ve tatlı gibi karbonhid­ratça zengin gıdalardan bolca alınması, proteinin ve lifli besinlerin az alınması hem şişmanlığa yol açmakta hem de kandaki şeker oranında bozulmalara sebep olmaktadır.

Bu durumda, beynin tek yakıtı olan kan şekeri azlığına bağlı olarak, baş ağrısı, yorgunluk, zihin bulanıklığı, dikkat azalması, çift görme ve uykuya meyil görülmektedir. Ayrıca, çarpıntı, terleme, anksiyete (gerilim), huzursuzluk da diğer belirtilerindendir.

Şu şikayetler de kan şekerindeki istikrarsızlığa bağlıdır
Sık sık, özellikle öğleden sonran gelen bitkinlik ve halsizlik nöbetle­ri.
Genellikle çok uyuma ihtiyacıyla birleşen uyku güçlükleri. Mesela derin bir uykudan birden uyan­mak.
Duygusal istikrarsızlık, ruhsal du­rumda gelgitler, mahzunluk, orta­da hiçbir sebep yokken ağlama ih­tiyacı, konsantre olmakta zorluk, huzursuzluk, anksiyete, dalgınlık, kafa karışıklığı, gereksiz alıngan­lıklar.

Kan şekerinin düşüklüğüne bağlı bu şikayetler, karbonhidratlı (şekerli) gıdalar alınması sonucu kaybolmaktadır. Farklı türde hi­poglisemiler vardır: Bunlardan birincisi, alimanter (besinsel) reaktif hipoglisemi olup mide ameliyatı geçirenlerde ve bazı vagotonik kişilerde (hızlı mîde-bağırsak geçişi olanlar) görülür.

Rafine karbonhidratların fazla miktarda ve özellikle de aç karnına alınması, alkol ve sıvı karbonhidrat içeren içecekler (cin, şarap, likör, bira) ve kafein içeren şekerli içecek­ler (kola, kahve) besinsel reaktif hi­poglisemiye sebep olabilir. Bu kişi­lerde gıdaların hızlı emilmesine bağlı olarak ensülin hormonu düzeyi yükselir. Ensülin de kan şekeri oranını düşürür.

İkincîsi, gizli şeker has­tası (latent diabetik) olan­larda daha geç saatlerde görülen hipoglisemiler ise idiopatik (nedeni bilin­meyen) reaktif hipoglise­mi olarak adlandırılmıştır.

Sürücü hatalarına bağ­lı trafik kazalarının çok ol­duğu ülkemizde, reaktif hipoglisemi riskinin dik­kat edilmesi gereken bir kaza nedeni olduğunu düşünüyoruz. Uzun yol­culuklarda uykusuzluk, molalarda alınan bol karbonhidratlı yiyecekler, içilen bol şekerli çaylar, dikkat dağılması, zihin bulanıklığı, görme bozukluğu ve uy­ku meyline sebep olabilecek hususlardır. Nitekim, yapılan araştır­malar, toplumumuzda reaktif hipoglisemi oranının % 20 sıklığına ulaştığını göstermektedir. Bu sebeple, Türkiye’deki trafik kazala­rındaki bireysel hatalar arasında reaktif hipogliseminin de düşünül­mesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu tür belirtileri olan insanların hat­ta, tüm otobüs, kamyon ve tır gibi uzun yol sürücülerinin mutlaka şeker yükleme testi yapmalarını öneriyoruz.
Hipoglisemi tespit edilenler ise beyaz şekerli gıdalardan kaçın­malı, protein ve posa bakımından zengin gıdalar yemelidir.


Bu haber 1699 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x