1 5-20 metre yükseklikte gösterişli bir ağaç olan ıhlamur; dallan daima kuş cıvıltıları ile dolu, güzel kokular saçan bir bitkidir.
İçeceği şöyle hazırlamr:1hlamur 15 dakika kaynar suda demlendikten sonra süzülüp, bal veya pekmez katılarak içilir. Bu sırada ede edilen ıhlamurun rengi açık sarıdır ve kendine has güzel bir kokuya sahiptir.
Ihlamur, insan sağlığı yönünden faydalı bir içecektir. Soğuk algınlığında göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Mide salgısını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Sinir bozuklukları, baş ağrısı, uykusuzluk gibi durumlarda yatıştırıcı etkisi olduğu bilinir.
Rahat bir gece geçirmek için ıhlamur demlemesi kadar etkili bir şey yoktur. Herkese, özellikle sinirli kişilere, müzmin uykusuzlara, daralanlara, kaygılılara, rahatı kaçmış çocuklara tavsiye edilir.