Yüksek proteinli diyetler nasıl etkili olurlar? İstediğiniz bütün o yağları yediğiniz halde nasıl kilo verirsiniz?
İnsanlar birer primattır; genetik ve yapısal olarak gorillere çok benzeriz. Diğer iri primatlar gibi, karbonhidratlar açısından zengin olan bitkisel gıdaları yiyerek hayatta kalacak şekilde programlandık. İnsan vücudu bu “makineyi” düzgün şekilde çalıştıracak miktarda karbonhidrat olmadığını fark ettiğinde, kriz zamanlarında kullanılabilecek bir acil durum yakıtı olan ketonları üretir.
Dinlenme esnasında, enerji ihtiyacının yüzde 80′i beyin tarafından tüketilir. Normal şartlar altında beyin yakıt olarak sadece glikozu kullanabilir. Bununla birlikte, insan organizması yiyecek olmadan uzun süre hayatta kalabilecek şekilde bir adaptasyon evrimi geçirmiştir.
Karbonhidrat yakıtının (yiyeceğin) olmadığı ilk günlerde, vücudun glikoz rezervleri azalır; bu durumda aç olan beyine yeterli yakıt üretmenin tek yolu, kas dokularının glikoz üretmek üzere parçalanmasıdır. Glikoz yağdan üretilemez. Neyse ki vücudumuzun kas dokusunu, daha etkili bir enerji kaynağı olan yağları metabolize ederek oluşturan bir mekanizması vardır.
Bir iki günlük açlığın ardından vücut, acil durum yakıtı olarak ketonları üretmek üzere yağ rezervlerini kullanır. Kan dolaşımımızda ketonların seviyesi yükseldiğinde, beyin keton-