Soya mayalı ya da değil, macun gibi (tofu, miso, tempeh), sıvı halde (tonyu, sos) ya da kan (tohum, çim), asya çevresinden dünyaya binlere yayılmıştır. Biraz bizdeki tavuk ve jambon gibidir, ama soya birçok besleyici özellik yüklenmiş bir sebzedir. Sebzelerle ve tahıllarla birlikte, Okinavva beslenmesinin kaynağını oluşturur. Neden günlük olarak soya tüketmek gerektiğini anlamak önemlidir, neler sunar, sağlığa yararlarını bilmek gerekir. Yılda üç kere tofu yemekle bu anlaşılacak bir şey değildir!
Soya proteinleri etin proteinleriyle eşdeğerdir mayalanarak organizma tarafından tamamen özümlenebilir. Bu gezegendeki milyonları besleyen soyanın başlıca yararlarındandır, ama özellikleri sadece besleyici olmakla kalmaz aynı zamanda sağlıklıdır da. Nohutda benzeyen tohumları Okinawa’da bol bol tüketilen iyi bir gıdadır.
İşte, sırasıyla soya ürünlerinin “kronolojik olarak ortaya çıkışları”
Başlangıçta, soya tohumu vardı
Bu gıda nohut ya da küçük beyaz kuru fasulyeleri anımsatır. Pişirilerek ya da kavrularak yapılır (soya tohumu bisküvi ve aperatif reyonlarında bulunur, çok lezzetlidir, biraz yer fısbgına benzer daha az yağlı ve daha az tuzludur).
Soya sütü (soya suyu da denilebilir) soya tohumlarının su vermesinden kaynaklanır. Böylece bunlar pişirildikten sonra sıkma makinesinden süt olarak çıkar bileşikleri inek sütünden çok farklıdır.