Tuz ve su tüketimi

Tuz ve su tüketimi

Tuz/Sodyum kısıtlaması neden önemlidir ? Tuz, sodyum ve klordan (NaCl) oluşur. Tuzun içindeki sakıncalı madde sodyumdur. Vücutta fazla miktarda sodyum olduğunda suyun da vü­cutta tutulmasına neden ...

Tuz ve su tüketimi

Tuz/Sodyum kısıtlaması neden önemlidir ? Tuz, sodyum ve klordan (NaCl) oluşur. Tuzun içindeki sakıncalı madde sodyumdur. Vücutta fazla miktarda sodyum olduğunda suyun da vü­cutta tutulmasına neden ...

Tuz ve su tüketimi
05 2008 - 12:44

Tuz/Sodyum kısıtlaması neden önemlidir ?
Tuz, sodyum ve klordan (NaCl) oluşur. Tuzun içindeki sakıncalı madde sodyumdur. Vücutta fazla miktarda sodyum olduğunda suyun da vü­cutta tutulmasına neden olur.
Normal olarak vücuda alınan ve vücuttan atı­lan tuz miktarı bazı hormonlar ve böbrekler tara­fından dengede tutulur. Kalp yetersizliğinde bu denge bozulur ve vücutta su birikir. Tansiyon yükselir ve kalbin çalışması zorlaşır.

Günlük tükettiğimiz sebze, meyve ve baklagil­ler gibi besinlerde vücudun gereksinimini karşıla­yacak kadar tuz bulunur. Bu nedenle alacağınız günlük tuz miktarını doktor ve hemşirenize soru­nuz.

Tuzu azaltmak için neler yapılabilir ?
* Yemek masanızdan tuzluğu kaldırın,
* Yiyecekleri tatlandırmak için tuz yerine baharat kullanmayı deneyin,
* Taze balık, tavuk, yağsız dana eti, kuru bak­lagiller yemeye özen gösterin,
* Konserve ve hazır gıdalar yerine taze sebze ve meyveleri tercih edin, taze dondurulmuş gıda­lar tüketmekte sakınca yoktur,
* Hazır gıdaların üzerindeki açıklamaları okumayı alışkanlık haline getirin.

Yüksek oranda tuz içerdikleri için kaçınılması gereken yiyecekler nelerdir ?
* Sodyum bikarbonat içeren kabartma tozu ve yemek sodası (1 çay kaşığı kabartma tozu 250 mg sodyum içerir),
* Kola, maden suyu ve sodası, tuzlu kuruye­miş ve yiyecekler (fındık, fıstık, mısır gevreği, pa­tates cipsi, tuzlu bisküviler),
* Salam, sosis, sucuk, pastırma,
* Hamburger gibi sos ile hazırlanmış hazır gı­dalar,
* Salamuralar, turşular, kurutulmuş, tütsülen­miş ve tuzlama yapılmış gıdalar,
* Hazır çorbalar.


1839 .

  • 0
x