Kalp Çarpıntısı

Kalp Çarpıntısı

Kalp hızının ve atımlarının kişi tarafından hissedilmesi anlamına gelen kalp çarpıntısı; bazen beslenme, bazen psikolojik kökenli olabilirken, bazı durumlarda da kalpte ritim bozukluğundan kaynaklanabiliyor. Kalp çarpıntısının sıklığı ve şiddeti, tedavi konusunda belirleyici olabiliyor. Çarpıntı şikayetlerinin sürekli yaşanması durumunda vakit kaybetmeden kalp sağlığı konusunda uzman bir doktora başvurulması gerekiyor.

Kalp Çarpıntısı

Kalp hızının ve atımlarının kişi tarafından hissedilmesi anlamına gelen kalp çarpıntısı; bazen beslenme, bazen psikolojik kökenli olabilirken, bazı durumlarda da kalpte ritim bozukluğundan kaynaklanabiliyor. Kalp çarpıntısının sıklığı ve şiddeti, tedavi konusunda belirleyici olabiliyor. Çarpıntı şikayetlerinin sürekli yaşanması durumunda vakit kaybetmeden kalp sağlığı konusunda uzman bir doktora başvurulması gerekiyor.

Kalp Çarpıntısı
Editor: admin
02 2022 - 20:09

Kalp çarpıntısı nedir?
Kalp çarpıntısı, kalp hızının ya da kalp atımlarının kişi tarafından hissedilmesi anlamına gelmektedir. Sağlıklı bir kişinin kalp atış hızı dakikada 60 ile 100 arasında olmaktadır. Normal şartlarda kalp atımları kişi tarafından hissedilmez. Bazen de çok az hissedilir. Aşırı hissedildiğinde bu bir soruna işaret edebiliyor olabilir.  Heyecan, stres, hızlı koşma, aşırı kafein alımında da meydana gelebiliceği gibi bazen de kalp ritim bozukluğunun belirtisi olabilir.
Kalp çarpıntısı neden olur? Kalpte çarpıntı neden olur?
Kalp çarpıntısının nedenini anlamak için kalbin nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Kalp dört odacıkdan oluşur. Sağ ve sol kalp bölümlerinde bulanan, iki kulakçık ve iki karıncık olarak bahsedebiliriz. Kalp ritmi, sağ kulakçıkta bulunan sinüs düğümü tarafından kontrol edilir. Bu kısım kalp atışını başlatan elektriksel sinyaller gönderir. Bu sinyaller kulakçıklar boyunca hareket ederek AV düğümü ismi verilen bölgeye ulaşır. Buradan elektriksel sinyaller karıncık kısmına ulaşınca, karıncıklar kanla dolmuş olur ve karıncıklar kasıldığında kirli kan akciğerlere, temiz kan da tüm vücuda pompalanır. Bu ileti sistemi sayesinde kalbin kulakçıkları ve karıncıkları belli bir sinerji içerisinde çalışır ve muntazam bir şekilde kan dolaşımı sağlanmış olur. Sağlıklı bir kalpte bu süreç sorunsuz ilerler ve kalp atım hızı kişinin yaşına, yaşam tarzına, beslenme şekline, kilosuna, egzersiz yapıp yapmamasına göre 60 ile 100 atım arasında seyreder. Kalp atışlarının hızlanması yani çarpıntı; egzersiz, stres ve heyecanlanma gibi fizyolojik nedenlerle olabileceği gibi; kafeinin fazla tüketilmesi, nikotin ve uyuşturucu madde alınması gibi durumlarda da görülebilir. Bu tür durumlarda genelde normal kalp hızının hızlanması görülür ki, bu sinüs taşikardisi anlamına gelir. Bu bir hastalık değil, bulgudur.  Ateş, bazı ilaçların yan etkileri, tansiyon sorunları, hipertiroidi ve anemi (kansızlık) gibi nedenler sinüs taşikardisi yapan, kalp dışı nedenlerdir.
Kalbin ileti sisteminden kaynaklanan, bu ileti yolağında oluşan duraklama ya da, hızlanma ritim bozukluğu olarak adlandırılır. Kalbin yapısal hastalıklarında, kapak hastalıklarında ve kalp yetersizliğinde görülebildiği gibi; sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitler olarak adlandırılan kandaki maddelerin dengesizliği, ilaç yan etkileri gibi kalp dışı hastalıklarda da ritim bozukluğu izlenebilir. Ritim bozukluğunun genetik olarak ritim bozukluğu yapabilecek kalıtsal hastalıkları da vardır. Panik atak gibi durumlarda psikolojik kalp çarpıntısı olabilir. Yani kişinin kalp atımları normal olduğu halde kalp çarpıntısı hissedebilir.
Kalp hızı normalden daha hızlı ve kişiye rahatsızlık verici olduğunda "kalp çarpıntım var" demek mümkündür. Dolayısıyla kalp atışlarında anormallik hisseden, aşırı kalp hızı artışı olan ve bu artış sırasında baş dönmesi, bayılma gibi şikayetleri olan hastaların uzman doktorlar tarafından incelenmesi gerekir.
Kalp çarpıntısı belirtileri nelerdir?
Hastalar bazen kalbin çok hızlı atması olarak ya da kalp atımında ki düzensizlik ile bu durumu tanımlayabilir. Hızlı nabız sayısı kalp çarpıntısı belirtisidir. Kalp çarpıntısının sebebi her zaman masum olmayabilir. Çarpıntıyla beraber, göğüste ağrı, bayılma, baş dönmesi, kusma, bulantı, nefes darlığı da varsa bunun farklı bir nedeni de olabilir. Böyle belirtiler ile birlikte olduğunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, EKG çekilmeli ve hekim tarafından hasta değerlendirilmelidir.
Hamilelikte kalp çarpıntısı olur mu?
Gebelikte kalp çarpıntısı olması normal bir durumdur. Hormon dalgalanmaları nedeniyle gebeliğin ilk günlerinde kalp hızı artabilir. Özellikle kan volümünün belirgin olarak arttığı gebeliğin son üç ayında da kalp hızı artışı olabilir.
Kalp çarpıntısı nasıl teşhis edilir?
Normalden hızlı atan kalbi ve bunun nedenini teşhis etmek için öncelikle bir kardiyoloji uzmanına gitmek gerekir. Kardiyoloji uzmanı hastanın şikayetlerini dinler, anamnezini alır. Sonrasında EKG çekilir. EKG de ritim ve ileti sisteminde bir problem olup olmadığı anlaşılır. Sonrasında yapısal kalp hastalıklarını, kalp kasını ve kalp kapaklarını değerlendirmek için ekokardiyografi dediğimiz kalp ultrasonu (EKO) işlemi yapılır. Hasta başvurduğu sırada ritim bozukluğu ya da çarpıntı şikâyeti geçmiş olabilir.  Bu nedenle hekim; EKG’nin sürekli kaydedildiği cihaz olan ritim holter ile, evde kalp atışlarını izlemek isteyebilir. Ritim holter, hastanın risk faktörlerine ve şikayetine göre bir ya da iki gün, ya da daha uzun süreli takılabilir. Bunun yanında bir göğüs röntgeni, CT de kalp hastalığı tanısı için kullanılabilir. Stres testi, Tilt Table testi de çarpıntı sebebini bulmak için uygulanan testlerdendir.
Kalp çarpıntısı ne zaman tehlikeli olur?
Kalp çarpıntısı hissedildiğinde bilinç kaybı olursa bu tehlikeli bir durumdur. Kalp çarpıntısı ile birlikte baş dönmesi, yorgunluk, sıkıntı, kusma, bayılma gibi durumlar varsa ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir. Bu da tehlikeli bir durumdur. Acil olarak en yakın sağlık merkezine başvurmak gerekir.
Yatınca başlayan kalp çarpıntısı neden olur?
Gece kalp çarpıntısı kişileri ürkütebilmektedir. Uyurken kalp çarpıntısı da olabilir. Bazılarında uykudan kalp çarpıntısı ile uyanmak da görülebilmektedir. Düzensiz beslenme, egzersiz yapmamak, bazı ilaçlar, aşırı kafein, sigara da yatınca ya da uykuya dalarken kalp çarpıntısına neden olabilmektedir. Bunların ayırıcı tanısında Ritim holter yapılması önerilmektedir.
Kalp çarpıntısı ne kadar sürer?
Kalp çarpıntısının süresi için bir genelleme yapmak çok doğru olmaz.  Genelde hastalar anlık olarak tarif ederler. Altta yatan nedenlere göre de süresi değişebilir. Kimi hastalar da gün boyunca sürdüğünü ifade ederler. Çarpıntı uzun sürüyorsa veya gün içerisinde çok sık tekrarlıyorsa bir kardiyoloji uzmanına gitmek gerekir.
Kalp çarpıntısı nasıl geçer?
Eğer konu düzensiz beslenme, aşırı kafein alımı, sigara gibi sebeplerden kaynaklanıyorsa düzenli egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenmeli, içiliyorsa sigara bırakılmalı, kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.  Eğer sorun daha farklıysa mutlaka bir kardiyoloji uzmanından yardım alınıp tedavi yoluna gidilmelidir.
Kalp çarpıntısı kalp krizine neden olur mu?
Her kalp çarpıntısı kalp krizi ya da ritim bozukluğu demek değildir. Çarpıntıyı heyecan, kafein ya da ilaçlar da oluşturabilir. Çarpıntı ile eşlik eden göğüs ağrısının, nefes darlığı ve baş dönmesi, bayılma belirtilerin olması kişinin acil olarak sağlık kuruluşuna başvurması gereken durumdur.  Eğer altta yatan bir kalp hastalığı, ailede kalp hastalığı öyküsü varsa, bu kişinin kalp krizi yaşama riski olabilir. Eğer muayene, EKG ve laboratuvar bulguları normal saptanırsa bu kişilerin panik atak yönünden de araştırılması gerekir.
Kalp çarpıntısı yapan yiyecekler nelerdir?
Kalp çarpıntısı yapan besinler kafein içerikli olabilir. Konserve gıdalar, işlenmiş gıdalar, kahve, çay gibi yiyecek ve içecekler çarpıntıya neden olabilmektedir. Çikolata da içerdiği kafein nedeniyle kalp çarpıntısını tetikleyen yiyecekler arasında yer alır.
Yemek sonrası çarpıntı neden olur?
Eğer mide kapasitesini aşan miktarda yemek yenildiyse, ağır kremalı-soslu, baharatlı yiyecekler tüketildiyse, yemekle birlikte kafeinli içecekler içildiyse çarpıntı meydana gelebilir. Çarpıntı yemek üstüne aşırı insülin salgılandığında da oluşabilir. Bunun yanında potasyumdaki düşüklük de çarpıntı nedeni olabilmektedir.
Yalancı kalp çarpıntısı neden olur?
Her çarpıntı kalp kaynaklı olmayabilir. Kalp dışı nedenler, tiroid sorunları, kafein, nikotin, kansızlık, panik atak gibi durumlar kalp çarpıntısı yapabilir.
 
 

1240 .

  • 0
x